Архив

„Лазарчице – китчице“

На 19.04.2019 г. децата от ПГ (6 г.) „Слънчице“ при ДГ №34 „Лястовичка“ – гр. Варна представиха обичая Лазаруване. Той е един от най-цветните и жизнерадостни празници в българския народен календар. Лазарките влязоха в специално украсения музикален салон с неизменната за празника песен „Ой, Лазаре, Лазаре“.

Момичетата пременени в традиционни фолклорни носии с венчета на главите и кошнички в ръце, както и техните госпожи – г-жа Валентина Господинова, Старши учител спечелил „Награда Варна“ в категория „Предучилищно образование“ за учебната 2017/2018 г. и г-жа Стела Димитрова, отличена в категория „Млад учител за мотивиран и добър старт в учителската професия“, пяха песен и наричаха китки за здраве, късмет и берекет. Те изпълниха и танца „Буенец“, така характерен за празника.

Момчета от групата се включиха, като разказаха за обичая Лазаруване, изпяха няколко песни и се хванаха на хорото.

Г-жа Рашкова, директор на детската градина дари децата с яйца, плодове и лакомства. Децата получиха подаръци и от гостите на празника: Евгени Дянков, Заместник-кмет в район „Младост“, Община Варна; Диян Любомиров, полицейски инспектор в Трето РПУ Варна; Георги Запрянов, специалист „Работа с клиенти“; както и други представители от „Веолия Енерджи Варна“ ЕАД.

 

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *